Ciasteczka czekoladowe

Aktualna ocena: 4.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kruche na zewnątrz jednocześnie lekko karmelowe w środku

Potrzebne składniki

• mąka - 300 g
• soda - 1/2 łyżeczka(i)
• proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• miękkie masło - 250 g
• kakao - 30 g
• cukier puder - 125 g
• aromat waniliowy - 2 krople

Etapy przyrządzania

1
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawiamy na trochę, żeby przeszła zapachem kakao.
2
Miksujemy masło z cukrem, dodajemy mąkę z kakao i 2 krople aromatu waniliowego. Miksujemy aż składniki się połączą (może się wydawać że potrzebny będzie jakiś płyn typu mleko, woda, śmietanka jednak jest to zbędne)
3
Z ciasta lepimy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyściełanej papierem zachowując większe odstępy, bo ciastka rosną. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C i pieczemy 5 minut, po tym czasie przykręcamy piekarnik do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 min.

Jak podawać?

Z lodami śmietankowymi lub waniliowymi Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher