|
||||||||||
Pyszny Dorsz MarynowanyKrótki opis potrawyTrochę trwa ale warto sie poświęcić :)Potrzebne składniki dorsz - 1 kg zielone oliwki - 1 słoiczek 156 ml jedna średnia zielona papryka jedna cytryna jedna cebula łyżki ileju - 8 szt. ostre suszone papryczki - 4 szt. ocet winny - 150 ml mąka - 5 łyżek listki laurowe - 8 szt. goździki - 4 szt. sok z jednej cytryny ząbek czosnku sól i pieprz Etapy przyrządzania1
Filety umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, odstawić, pod przykryciem, na 5 minut. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki.
2
Obtoczyć rybę w mące. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju. Podsmażyć rybę na żółty kolor, a następnie smażyć, na średnim ogniu, do miękkości , jeszcze 5 minut.
3
wyłożyć kawałki ryby do dużego naczynia, porcelanowego lub z kamionki. Przygotować marynatę. W tym celu sparzyć wrzątkiem cytrynę, osuszyć, pokroić w plasterki. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w
kostkę. Obrać i umyć cebulę, pokroić w cienkie krążki. Obrać czosnek, pokroić w plasterki.
4
Wymieszać w garnku przygotowane składniki. Dodać ocet i osączone na sitku oliwki (najlepiej wykorzystać oliwki bez pestek, ewentualnie nadziewane papryką lub migdałami), wlać 100 ml wody.
5
Pokroić suszoną papryczkę na małe kawałki, wrzucić wraz z goździkami i listkami laurowymi do marynaty. Gotować marynatę, na dużym ogniu, przez jedną minutę.
6
Zalać dorsza gorącą marynatą. Wlać resztę oleju. Odstawić rybę pod przykryciem na 24 godziny. Podawać ze świeżym białym pieczywem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|