|
||||||||||
Polędwica Wieprzowa W ZiołachKrótki opis potrawyPrzygotowanie około 1 1/4 godz, 1 porcja = 750 kaloriiPotrzebne składniki polędwice wieprzowe - 2x30 dkg pieczarki - 75 dkg ziemniaki - 8 szt. śmietana kremówka - 1 pojemniczek 20 dkg gouda - 8 dkg masło lub margaryna - 4 łyżka(i) olej - 3 łyżka(i) natka pietruszki - 2 pęczki czosnek - 1 ząbek sól i pieprz tłuszcz do formy Etapy przyrządzania1
Obrać i umyć ziemniaki , pokroić w bardzo cienkie plasterki. Utrzeć żółty ser na drobnej tarce. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę posypać tartym serem, odrobiną pieprzu i soli.
2
Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do śmietany, polać sosem ziemniaki. Zapiekać 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
3
Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, dusić pieczarki przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabezpieczyć przed wyschnięciem.
4
Polędwicę opłukać a następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać olej na drugiej patelni, smażyć mięso na dużym ogniu, ze wszystkich stron.
5
Zmniejszyć ogień, smażyć mięso pod przykryciem jeszcze 10 minut, często odwracać. Umyć natkę pietruszki, drobno posiekać.
Zdjąć mięso z patelni, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w natce. Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu, jeszcze raz krótko podsmażyć mięso. Zwinąć w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut
6
Pokroić polędwicę w plastry, wyłożyć z pieczarkami na podgrzany półmisek. Podawać z ziemniaczaną zapiekanką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|