|
||||||||||
Tiramisu gruszkowo-czekoladoweKrótki opis potrawyPrzepis z "Pascal po prostu gotuj!" - robię to bardzo często Wiecie jak można przetłumaczyć nazwę tego deseru? Jako "popraw mi nastrój" albo "podnieś mnie na duchu". I właśnie tak działa tiramisu.Potrzebne składniki soczyste gruszki - 3 szt. filiżanka schłodzonej mocnej kawy amaretto - 50 ml jaja, białka oddzielone od żółtek - 4 cukier puder - 60 g mascarpone - 150 g markiz czekoladowych - 8 kakao - 30 g Etapy przyrządzania1
1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie.
2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj.
3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy.
4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę).
5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus.
6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki.
UwagiNajlepiej smakuje jak postoi 1 dzień Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|