Kurczak świąteczny

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wielkanoc
• Z drobiem
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wyśmienity kurczak na świąteczny stół

Potrzebne składniki

• kurczak
• bułka namoczona
• jajko
• margaryna - 2 dag
• pieczarki - 5 dag
• rodzynki - 2 dag
• natka pietruszki - 1 łyżka(i)
• sól, pieprz starta gałka muszkatołowa
• oliwa

Etapy przyrządzania

1
Z kurczaka usuwamy kości przecinając skórkę łącznie z mięśniami wzdłuż kręgosłupa (pozostawiamy skrzydełka i kości udek). Skórę podbrzusza zszywamy, odcinamy szyję, pozostawiając część skóry.
2
Nacieramy mięso solą i przyprawami, a następnie zszywamy również przecięcie na grzbiecie, pozostawiając tylko otwór do włożenia nadzienia.
3
Ucieramy margarynę z żółtkiem, dodajemy namoczoną i odciśnięta bułkę, drobno pokrojone, podsmażone pieczarki, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy pianę z 2 białek. Farszem nadziewamy kurczaka. Na końcu zaszywamy, smarujemy oliwą i pieczemy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher