|
||||||||||
Zapiekanka ziemniaczanaKrótki opis potrawyzapiekankaPotrzebne składniki 10 średnich ziemniaków 30 dag kiełbasy zwyczajnej 2 cebule 10 dag startego sera żółtego 4 łyżki masła 100 ml śmietany 18% 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Etapy przyrządzania1
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu, obierz i pokrój w plasterki, posyp majerankiem, solą i pieprzem. Obrane cebule pokrój w talarki, zeszklij na 3 łyżeczkach masła. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, pokrój w plasterki.
2. Formę do zapiekania natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, wysmaruj resztą masła, posyp bułką tartą. Ułóż ziemniaki, przekładając je cebulą i kiełbasą.
3. Zalej zapiekankę śmietaną, posyp startym serem i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotową zapiekankę możesz udekorować świeżymi ziołami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|