nalewka farmaceutów

Aktualna ocena: 0
dodany przez: puncowianka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

mniaaaami naleweczka :)

Potrzebne składniki

• cytryny - 1 kg
• cukier - 1 kg
• mleko - 1 l
• spirytus - 1 l
• nalew waniliowy - 50 ml

Etapy przyrządzania

1
Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz białego albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny zostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny. Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni). Następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami). Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak. Można ją pić już po 2 tygodniach.

Uwagi

Filtruję nalewkę przy pomocy bibułek filtracyjnych (większych) do kawy. Aby usprawnić ten proces używam równocześnie kilku litrowych słoików, na każdy nakładam bibułkę mocując gumką. Po napełnieniu bibułek nalewem, przykrywam je nakrętką od słoika, żeby chronić %%%. Tą metodą filtrowanie nie trwa zbyt długo. Po jednokrotnym użyciu zmieniam bibułki na nowe a serek wyciągam. Może być zużyty do deseru. Cytryny należy dokładnie obrać z białej, gąbczastej skórki (albedo) i pestek bo powodują goryczkę. Dodana do nalewu skórka z 1 cytryny powinna być również pozbawiona białego podkładu. W nalewce "zlotowej" jedną cytrynę zastąpiłam limonką w celu wzbogacenia aromatu. Skórkę z cytryny przewidzianą w przepisie zastąpiłam skórka z tej limonki, ponieważ ma lepszy aromat. Nalew waniliowy to zmacerowana w koniaku laska wanilii. Trzymam coś takiego zawsze w domu i używam do aromatyzowania różnych wyrobów. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher