|
||||||||||
Czekoladowe tiramisuKrótki opis potrawyPalce lizaćPotrzebne składniki mascarpone - 250 g jajka - 4 gorzka czekolada - 1/2 op. cukier puder - 3/4 szkl. cukier waniliowy cukier likier kawowy, migdałowy lub rum - 4 łyżka(i) mocny napar z herbaty - 1/2 szkl. biszkopty - 1 op. szampanek sól wiórki czekolady Etapy przyrządzania1
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić.
żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, połączyć z serkiem i rozpuszczoną czekoladą.
Białka ubić ze szczyptą soli.
Połączyć z serowo-czekoladową masą.
herbatę posłodzić cukrem, wymieszać z alkoholem.
Połowę biszkoptów ułożyć na szklanym półmisku. Nasączyć połową herbacianego ponczu. Posmarować połową kremu. Nałożyć drugą warstwę biszkoptów. Nasączyć je resztą ponczu. Na biszkoptach rozsmarować pozostały krem. Wyrównać wierzch. Deser wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|