|
||||||||||
moje lasagneKrótki opis potrawysmacznego :)Potrzebne składniki mięso mielone - 0,5 kg makaron lasagne olej cebula puszka pomidorów duża pieczarka makaron świderki żółty ser oregano sół pieprz bazylwia Etapy przyrządzania1
Rozgrzać olej na patelni, posiekać cebulę i zeszklić. Dodać mięso mielone i rozdrobnić łopatką. Dodać vegetę i pieprz. Gdo już mięso nie będzie czerwone dodać pomidory z puszki (posiekane). Całość dusić. W tym czasie zagotować wodę, posolić i dodać olej i wrzucić płaty lasagne (na poczatku trzeba ustalić, ile nam będzie ich potrzebnych - do pokrycia dna i kolejne warstwy). Gotować je 10 minut (na opakowaniu może pisać, że one są gotowe, żeby dać do formy, ale ja wolę je najpierw zmiękczyć). Posmarować formę masłem. Do mięsa wrzucić makaron świderki, wymieszać. Doprawić koncentratem, zamieszać. W końcu posypać przyprawami do smaku. Trochę przestudzić. Pokroić pomidor i pieczarkę na płaty. Do formy położyć pierwszą warstwę: osuszona lasagne, mięso, pomidory i pieczarki, posypać serem. I tak znów, ile nam się warstw zmieści w formie. Dać do piekarnika na 20 minut. Jeśli nie mamy piekarnika, do formy musimy wkładać wszystkie składniki gorące i przykryć, by ser nam się rozpuścił.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|