|
||||||||||
Roladki z niebiańskim nadzieniemKrótki opis potrawyZnakomity pomysł na podwieczorek z biszkoptowymi roladkamiPotrzebne składniki 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyzeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa 25 dag margaryny Palma 1/2 szklanki cukru Ponadto: dżem truskawkowy 2 galaretki cytrynowe Etapy przyrządzania1
Ubijamy białka i dodajemy do nich cukieri caly czas ubijamy.Dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy i przekladamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wkładamy forme do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyciagamy i scinamy 1/3 ciasta. Kolejno górną cześć tego ściętego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i zwijamy w roladę (po krótszym boku). Studzimy. Pozostałe 2/3 biszkoptu wkladamy do formy.
Około szklanki mleka zostawiamy i rozpuszczamy w nim budynie śmietankowe. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane budynie. Moment gotujemy. Zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę cytrynową w proszku. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawajemy porcjami ostudzony budyń. Powstałą masę wlewamy na biszkopt. Zwiniętą wcześniej roladę kroimy na plasterki i ukladamy je na masie.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy masę z roladkami. Chlodzimy w lodówce.
2
Wyrobić ciasto z mąki, cukru, margaryny, miodu i sody. Podzielić na dwie części i upiec 2 osobne placki na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 15 minut w temperaturze 160 °C. Pozostawic do wystygnięcia.
Białka ubijamy z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, wszytsko delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamay na blachę i pieczemy ok 30min. w 170 st.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka.Resztę mleka zagotować, a gdy zacznie sie gotowac wlewamy rozmieszane w mleku mąki. Zdejmujemy masę z ognia dodajemy margarynę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłym budyniem przekładamy placki.
Na kruche ciasto kładziemy połowę ciepłej masy, następnie przykrywamy biszkoptem, wykładamy resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|