Ciasto karmelowe

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Prawie jak batonik;)

Potrzebne składniki

• 7 paczek herbatników (7x10 dag)
• 1 puszka melka skondensowanego słodzonego
• 1/2 l mleka
• 2 budynie waniliowe
• 10 dag masła
• 200 ml śmietany 30%
• 1 opakowanie bitej śmieteany w proszku Snieżka
• wiórki kokosowe

Etapy przyrządzania

1
Na formę o wymiarach 25 na 36 cm wykladamy herbatniki. Puszkę mleka wkladamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką dolewamy wodę, tak aby była zakryta wodą. Po około 15 minutach otwieramy puszkę i karmel wlewamy na warstwę herbatników. Następnie na karmelu ukladamy kolejną warstwę herbatników. Dociskamy. 1 ½ szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy budynie waniliowe i całość wlewamy do gotującego się mleka. Moment gotujemy i do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy łyżką. Gorącą masę wylewamy na herbatniki, a na nią wykladamy ostatnią już warstwę herbatników. Do schłodzonej śmietany wsypujemy bitą śmietanę w proszku i ubijamy. Ubitą śmietanę wylewamy na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Chlodzimy w lodówce.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher