|
||||||||||
Pyszne pączki - nietypoweKrótki opis potrawyTrochę inne pączkiPotrzebne składniki Ciasto: 1 kg ziemniaków 10 dag drożdży 20 dag masła 1 kg mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki spirytusu 4 jajka 3/4 szklanki cukru Ponadto: marmolada wiloowocowa olej do smażenia Do dekoracji: cukier puder Etapy przyrządzania1
Obieramy ziemniaki ze skórki i gotujemy. Następnie gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i wkladamy do dużej miski. Na gorące ziemniaki kruszymy drożdże, kladziemy masło, i zostawiamy tak na około 10 minut. Następnie łyżką mieszamy, tak aby wszystko się połączyło w jedną masę. Gdy masa wystygnie dodajemy mąkę pszenną, szczyptę soli, spirytus i wyrabiamy ręką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy z ciastem i wyrabiamy ręką.
Marmoladę dzielimy na małe części, kladziemy na deseczce i później łyżeczką nakładamy na ciasto. Bierzemy partiami ciasto i rozkladamy je na lewej ręce, następnie prawą ręką, łyżeczką kładziemy marmoladę na rozłożone ciasto, i później tą prawą ręką delikatnie sklejamy pączek. Pączki kładziemy sklejeniem do dołu na wysypaną mąką np. stolnicę, i zostawiamy je na około 15 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy olej. Dużą łyżkę wcześniej namoczoną w gorącym oleju przsuwamy do pączka i delikatnie nożem nakladamy go na tę łyżkę i przenosimy do garnka z tłuszczem. Tak smazymy wszystkie paczki. Pączki pieczemy w głębokim oleju z dwóch stron, po około 3 minuty na jednej stronie.
Po upieczeniu pączki wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać je cukrem pudrem.
Podane składniki wystarczą na około 32 ziemniaczane pączki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|