Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Ryby

dodany przez: aleksa6 Ryby o trudno usuwalnej łusce, jak np. okoń najlepiej skrobać widelcem. Jeszcze praktyczniejszą metodą jest wykonanie prostego narzędzia, tj. przybicie gwoździkiem do krótkiej listewki jednego lub dwóch kapsli od piwa. więcej więcej

Ryby

dodany przez: aleksa6 Mycie ryb przyspiesza ich psucie. więcej więcej

Gotowanie jaj

dodany przez: aleksa6 Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. więcej więcej

Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich

dodany przez: aleksa6 Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je lekko oprószyć mąką. więcej więcej

Aby pączki nie wchłaniały nadmiernie tłuszczu,

dodany przez: aleksa6 w czasie ich smażenia należy dodać do ciasta półtorej łyżki spirytusu na kilogram mąki. więcej więcej

Ziemniaki przemarznięte

dodany przez: aleksa6 Ziemniaki przemarznięte przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie przez 4-6 godzin. Następnie nastawiamy w zimnej wodzie, a po zagotowaniu odcedzamy, zalewamy drugą, gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy na parę minut bez przykrycia. Ziemniaki ugotowane w ten sposób tracą słodki smak. więcej więcej

Ziemniaki smażone

dodany przez: aleksa6 Ziemniaki smażone ładnie się zrumienią, jeśli posypiemy je lekko mąką. więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher