Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Kwaszone ogórki

dodany przez: paula26013 2 kg małych ogórków, pół łyżki nasion kopru lub łodyga z nasionami, 5 ząbgów czosnku, 6 dag soli ( na litr wody), listek laurowy, kilka liści z winogronlub wiśni, kilka ziaren pieprzu,kawałek korzenia chrzanu, ok. 4 szklanek wody. więcej więcej

Koper w solance

dodany przez: paula26013 Składniki: 0,5 kg liści kopru, 0,75 szklanki wody, 10-20 dag soli, sok z cytryny Koperek powinien być świeży o intensywnie zabarwionych liściach. Czytaj więcej więcej

Jaja

dodany przez: paula26013 konserwowanie w 10 funtach wody wapiennej rozpuścić 20 łutów soli kuchennej. Ułożyć jaja w słojach, zalać i wstawić do piwnicy. Jaja trzymają świeżość 7 miesięcy. (1928) aby nie popękały przed gotowaniem należy lekko nakłuć szpilką szerszy koniec lub do wody dodać trochę octu. Nie należy gotować jajek prosto z lodówki. jajko pęknięte... więcej więcej

Plamy po owocach

dodany przez: paula26013 Z białego materiału lnianego lub bawełnianego usuwamy plamy po owocach mocząc go w wodzie z chlorkiem (1:3). Z tkanin kolorowych usuwamy plamy zmywając letnią wodą mydlaną lub rozcieńczonym amoniakiem. Świeżą plamę można zmyć czystą wódką lub gorącym mlekiem. Zastarzałe plamy (po lekkim natłuszczeniu) znikają pod wpływem... więcej więcej

plamy

dodany przez: paula26013 Ocet zabija dobrze zapachy różne, ale w przypadku tapicerki samochodowej to raczej nie wypali. Może spróbuj spryskać dokładnie to miejsce jakimiś perfumami samochodowymi lub własnymi. więcej więcej

Piana z białek

dodany przez: gocha73 Piana z białek więcej więcej

Jak wykorzystać stary chleb?

dodany przez: wiki_23 Jak wykorzystać stary chleb? więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher