|
||||
Plamy - sprzątanie w kuchnidodany przez: patryshia - Zlewozmywaki ze stqli nierdzewnej trzeba często wycierać suchą ścierką, bo woda może zostawić na ich powierzchni trudne do usunięcia plamy. Gdy już powstaną, trzeba je potrakktować ciepłym roztworem octu. - Baterie nad zlewozmywakami po wyczyszczeniu specjalnym środkiem można przetrzeć sokium z cytryny, aby były lśniące. - Naczyń ze szkła... więcejPlamy - jak czyścić meble kuchennedodany przez: patryshia Większość użytkowanych w naszych kuchniach mebli jest wykonana z płyt laminowanych, łatwych do zmywania i konserwacji. Do usuwania kurzu i tłuszczu z takich mebli można z powodzeniem stosować zwykłe płyny do mycia naczyń lub też płyny do zmywania powierzchni lakierowanych i malowanych farbami olejnymi. Jeśli na meblach są plamy z tłuszczu, do... więcejPatelnia - jaka do czegododany przez: patryshia W tej kwestii panuje dość duża dowolność. Używamy po prostu takiej patelni, która jest dla nas najwygodniejsza. Ważne jednak, w jaki sposób patelni używamy. PATELNIE ALUMINIOWE Przed smażeniem rozgrzewmay samą patelnię. Następnie sprawdzamy temperaturę wypuszczając kroplę wody, która powinna na niej "tańczyć". Dopiero wtedy wrzucamy... więcejPasztetdodany przez: patryshia Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych. Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu. Pasztet podany na zimno jest idealną przystawką. Gorący, albo tylko ciepły, może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Potrawę serwuje się z sosami albo z marynatami /grzybkami, śliwkami/.... więcejPamiętaj, żedodany przez: patryshia Nastawiając rosół lub smak na zupę trzeba zawsze najpierw go zagotować, zebrać starannie szumowiny, a potem dopiero posolić i dodać włoszczyznę. Chcąc mieć klarowny rosół lub zupę, po zagotowaniu odstawiwszy na bok zalać go kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy się ustoi zlać ostrożnie i przecedzić. Wszelkie mięso smażone po angielsku należy... więcejOpadanie ciasta - poradydodany przez: patryshia Ciasta biszkoptowe powinno sie piec w temp. 170 - 180 C, a pod koniec pieczenia aby cisto sie odpowiednio zestalilo podniesc temp. 180 - 200 C. Dotyczy sie to biszkoptow od 30 mm grubosci. Podczas pieczenia nie powinno sie poruszac blachami ani za czesto zagladac do piekarnika bo moze to spowodowac oopadniecie, a nawet zakalec. Wypieczone... więcejOmletydodany przez: patryshia - Dzieli się na naturalne i biszkoptowe. Omlet robi się z jaj ubitych z niewielką ilością zimnej wody lub mleka. Masę tę smaży się na mocno rozgrzanym tłuszczu, nie mieszając jej na patelni. Gotowy omlet powinien być pulchny, od spodu lekko zarumieniony, a na wierzchu galaretowaty. Omlet biszkoptowy sporządza się z żółtek połączonych z pianą... więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|