Jaja

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
RADY ZWIĄZANE Z PRZYGOTOWYWANIEM POTRAW Z JAJ - umyte jajko rozbija się zawsze nad spodeczkiem i dopiero potem, po upewnieniu się, że jest świeże, dodaje się je do potrawy. - aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, bodaj częściowo - nie nadaje się do spożycia. - jaja zachowują świeżość do 30 dni pod warunkiem, że będą przechowywane w temperaturze poniżej 5 stopni C. - wyjęte z lodówki zimne jaja szybko pękają w czasie gotowania. Aby do tego nie dopuścić, każde jajko nakłuwa się z szerszego końca szpilką, wkłada do zimnej wody i powoli podgrzewa. - z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu. - dodatek soli do wody zapobiega pękaniu skorupek jaja w czasie gotowania. - jaja mające brązowe skorupki są mocniejsze od tych w białych skorupkach. - aby łatwiej obrać ze skorupki jaja ugotowane na twardo, najlepiej jest wykonać tę czynność pod strumieniem zimnej wody. Można też podczas gotowania wsypać trochę soli. - jajecznica będzie pulchniejsza, gdy dodamy do niej łyżkę mleka. Podobnie smak jajecznicy będzie lepszy, jeśli do rozmieszanych jaj przed wlaniem na patelnię dodamy łyżkę oliwy. - aby uzyskać puszystą, trwałą pianę, należy dokładnie oddzielić białko od żółtka. Dobrze jest schłodzić białko, a bezpośrednio przed ubijaniem dodać odrobinę soli, zimnej wody lub octu. Należy również pamiętać o wysuszeniu naczyń potrzebnych do ubijania. - podczas ubijania piany białka ubija się do momentu uzyskania sztywnej piany. Zbyt długie ubijanie powoduje podpływanie piany płynem. - piany nie można przechowywać, gdyż po pewnym czasie opada i wydziela płyn. - pianę można utrwalić, dodając pod koniec ubijania cukier lub zaparzając ją. Dodatek syropu lub żelatyny również ją doskonale utrwali.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher