Porady - napoje

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Do napojów owocowych może być dodany np. plasterek pomarańczy lub kawałek lodu. - Kompoty należy gotować w niskich rondlach o dużej średnicy. - W dobrze przygotowanym kompocie owoce są miękkie, ale nie rozgotowane, zachowują swój kształt. - Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina. - Kompoty do stołu podaje się zimne. - Kompot z mrożonych owoców wykonujemy w ten sposób, że po opłukaniu bez rozmrażania wrzucamy owoce do gotującego się syropu. - Najodpowiedniejszą przyprawą do kompotów z gruszek jest wanilia, do kompotów z wiśni i jagód nie stosuje się przypraw. Kompoty ze śliwek można przyprawić goździkami albo cynamonem. Do jabłek najczęściej dodaje się skórkę cytrynową lub pomarańczową, ewentualnie cynamon i goździki. - Czas gotowania kompotów zależy od struktury owoców. Owoce miękkie, jak: poziomki, truskawki, nie wymagają gotowania - zalewamy je jedynie wrzącą, osłodzoną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Czereśnie, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, miękkie jabłka gotuje się do momentu zawrzenia wody. - Gruszki, niektóre gatunki jabłek wymagają dłuższego gotowania we wrzącym roztworze, dopiero wtedy miękną. Sporządzając kompoty wieloowocowe, należy najpierw podgotować owoce twarde, a następnie dodawać te, które nie wymagają gotowania. - Do produkcji wina w domowych warunkach potrzebna jest kultura drożdżowa. Jeśli nie można jej kupić, wówczas do wysterylizowanego przez gotowanie moszczu należy dodać rodzynków, na których powierzchni również znajdują się drożdże winne. - Korki do zamykania butelek z winem przed użyciem płucze się zimną wodą na sitku, a następnie parzy, aby stały się bardziej miękkie i weszły do butelki. - Jeden litr karmelu uzyskuje się,biorąc kilogram cukru, 0,4 litra wody. Chcąc otrzymać karmel rzadszy, należy wziąć odpowiednio więcej wody. - Należy pamiętać, że kilogram cukru rozpuszczamy w litrze wody daje razem 1,6 l syropu.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher