Porady - potrawy bezmięsne

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Omlet nie na każdej patelni się udaje. Patelnia musi być masywna, najlepiej żelazna lub z grubej blachy aluminiowej, by nagrzawszy się długo "trzymała" gorąco. Przed robieniem omletu trzeba ją silnie rozgrzać, uprzednio potrzeć kawałeczkiem słoniny. - Do smażenia omletów najlepiej nadaje się patelnia średniej wielkości o średnicy ok. 24 cm. - Nadzienie do omletu należy przygotować wcześniej, gdyż omlet podaje się natychmiast po usmażeniu. - Omlety biszkoptowe przyrządza się z żółtek utartych z cukrem, do których dodaje się mąkę i pianę z białek. - Dodatek niewielkiej ilości wody podczas przyrządzania lanych klusek powoduje, że otrzymuje się kluski bardzo pulchne, mniej twarde i łatwiej strawne. - Pierogi i uszka po uformowaniu nie powinny długo czekać na gotowanie, ponieważ ciasto obsycha i podczas gotowania pęka. - Pierogi z owocami podaje się najczęściej na zimno, wtedy po ugotowaniu należy oprószyć je cukrem pudrem, który zabezpiecza je przed zlepianiem. - Jeżeli nadzienie pierogów, pasztet lub sznycle są rzadkie, można je trochę zagęścić, dodając trochę tartej bułki. - Owoce użyte do nadziewania pierogów trzeba drylować. - Aby naleśniki nie przypalały się, należy gorącą patelnię posypać solą. - Pierwszy naleśnik z reguły się nie udaje, zwłaszcza gdy patelni długo się nie używało. - Doskonałe racuchy przyrządza się z dodatkiem drożdży. - Naleśnik z nadzieniem przed podaniem obsmaża się. Podaje się je na gorąco. - Ziemniaki doskonale smakują posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. - Ziemniaki ugotowane w łupinach obiera się lepiej, jeżeli od razu po wyjęciu z naczynia poleje się je zimną wodą.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher