|
Wędzenie kury w woku
Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w mieszkaniu, i sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok tez tak wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z dziurami). Na dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke wiorkow herbacianych, lyzeczke cukru. Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie, nasmarowac olejem sezamowym i ulozyc na tych skrzyzowanych patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z folii zawinac ciasno, aby nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby troszke dymu moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na malym ogniu wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc pokrywe, najlepiej na balkonie, aby dym ulecial, wyjac kure i "dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest surowe. Podawac z ryzem i warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli sie ma krazek z drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka, igly i jagody jalowca, nawet suszone kawalki imbiru.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|