Sekrety dobrej gospodyni

Aktualna ocena: 0
autor: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
TAJEMNICE UDANEGO CIASTA (drożdżowe i kruche)

Wyrabiając drożdżowe ciasto najtrudniej jest ustalić jego gęstość. Trzeba pamiętać, że ma tu znaczenie nie tylko ilość dodanego mleka ale i wielkość jajek, wysuszenie lub wilgotność mąki. Jeśli chcemy otrzymać ciasto delikatne i puszyste, lepiej jest użyć same żółtka, dolewając trochę więcej ciepłego mleka. Białka sprawiają, że ciasto jest twardsze, bardziej sprężyste.

Do ciasta kruchego używamy tylko tłuszcz, żółtka, mąkę (najlepiej krupczatkę) i cukier puder. Jeżeli podanych składników nie możemy w żaden sposób połączyć, można dodać trochę śmietany lub odrobinę zimnej wody - nigdy mleka ani białek, bo ciasto będzie wówczas twarde i niesmaczne.
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher