Kolorowe, kruche babeczki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

chyba tylko... SMACZNEGO!!!

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 1 kg
• margaryna - 2 i 1/2 kostka(i)
• cukier waniliowy - 2 op.
• cukier puder - 25 dag
• żóltko - 6 szt.
• białko - 1 szt.
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• śmietana 18% - 3 łyżka(i)
• mleko - 1 l
• budyń śmietankowy - 2 op.
• mąka pszenna - 2 łyżka(i)
• mąka ziemniaczana - 2 łyżka(i)
• cukier - 1 szkl.
• masło - 1 kostka(i)
• powidła śliwkowe lub jakiś kwaśny dżem
• czekolada mleczna - 1 szt.
• galaretka truskawkowa - 1 op.
• galaretka pomarańczowa - 1 op.
• kakao - 2 łyżka(i)
• dżem truskawkowy - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Mąke (1kg bez 2 łyżek) przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieramy . Do przesianej mąki dodajemy 1,5 kostki margaryny i siekamy nożem. Dodajemy białko, śmietanę i masę jajeczno-cukrową. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką.
2
Ciasto owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce około 1 godziny.
3
Foremki cienko wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni C.
4
Do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powideł śliwkowych lub innego kwaśnego dżemu czy powideł.
5
750 ml mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka ucieramy z budyniami, 2 łyżkami mąki pszennej i 2 ziemniaczanej. Do gotującego mleka wlewamy budyń i ciągle miksujemy do zagotowania. Ucieramy masło i kostkę margaryny. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy kakao i kilka kropel olejku rumowego i mieszamy. Do drugiej części kremu dodajemy 3 łyżki dżemu truskawkowego i mieszamy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków.
6
Szpryce napełniamy jasną masą i wypełniamy nią 1/3 babeczki. Tak samo robimy z masą kakaową i truskawkową
7
Posypujemy babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Część babeczek zalewamy truskawkową galaretką a część pomarańczową. Z tej ilości składników wychodzi około 60 sztuk babeczek.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher