|
||||||||||
Sos morelowo-jabłkowyKrótki opis potrawyJest doskonalym dodatkiem do pieczonych i smazonych mies, wedlin oraz pieczeni na zimno. Pasteryzowany moze byc przechowywany ponad rok.Potrzebne składniki 50 dag suszonych moreli 2 duże winne jabłka 3 duze cebule 12,5 dag rodzynek 2 szklanki octu winnego łyżeczka mielonych nasion gorczycy łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru pół łyżecki mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 25 dag cukru Etapy przyrządzania1
Umyte morele pokroic w cienkie paski, rodzynki sparzyc, odsaczyc. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zetrzec na tarce o duzych otworach. Wszystkie składniki włożyc do rondla, zalac octem winnym, doprowadzic do wrzenia, po czym gotowac na malym ogniu, czesto mieszajac, około godziny. Gorący sos rozlać do słoiczków, zakryć, pasteryzować przez 10-15 minut.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|