|
||||||||||
dip groszkowyKrótki opis potrawy....Potrzebne składniki groszek z puszki - 425 g rozgniecione ząbki czosnku - 2 sok z cytryny - 3 łyżka(i) oliwa z oliwek - 1 łyżka(i) pasta tahini - 3 łyżka(i) sól pieprz posiekana natka pietruszki - 1 łyżka(i) marchewka - 2-3 szt. żółta i czerwona papryka brokuły - 250 g zielony groszek - 75 g Etapy przyrządzania1
Groszek z puszki odcedzić, zachowując płyn. Wrzucić do blendera lub zmiksować na pulchna masę z trzema łyzkami zalewy, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Mocno przyprawić tahini. Ponownie zmiksować. Dodać przyprawy i większą część natki pietruszki drobno posiekanej. Wymieszać, wyłożyć do salaterki, posypać pozostałą natka pietruszki, przykryc folią i jeśli czas na to pozwoli - odstawić na około 2 godziny. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie słupki. Marchew oczyścić i również pokroić w słupki a brokuły rozdzielić na różyczki.Warzywa blanszować przez około 2 minuty w dwóch rondlach z wrzącą wodą, wrzucając papryki do jednego rondla a pozostałe warzywa do drugiego. Zielony groszek należy blanszować przez 1 minutę. Warzywa dokładnie odcedzić i podawać z dipem przygotowanym z groszku.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|