|
||||||||||
Zabajone (wersja uproszczona;)Krótki opis potrawySmacznegoPotrzebne składniki cukier - 6 łyżka(i) żołtka - 6 wino marsala - niepełna szkl. Przydatne akcesoriasalaterka i miskaEtapy przyrządzania1
sposob przyrzadzenia:
Żółtka przekładamy do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach) ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą (tylko lekko parującą) wodą. Powoli wlewamy wino do masy jajecznej cały czas energicznie ubijamy. Zdejmujemy miskę z ognia gdy rozrzedzona piana będzie znów puszysta i gęsta. Całość ubijamy jeszcze kilka minut. Podajemy na gorąco, na zimno lub jako sos do lodów, galaretek czy owoców.
Można: wino marsala zastępujemy maderą, porto, sherry lub (co może być ryzykowne) białym winem stołowym z dodatkiem kieliszka brandy lub czystej wódki.
Niestety smak tego wspaniałego włoskiego deseru uzależniony jest od jakości użytego wina.
Smacznego!
Jak podawać?W salaterkach można ozdobić owocami i bitą smietaną. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|