|
||||||||||
Barszcz czerwonyKrótki opis potrawyPodstawa wigilijnej kolacji i nie tylkoPotrzebne składniki buraki - 1 kg włoszczyzna - 1 szt. barszcz kiszony - 0,5 l ziele angielskie - 5 szt. liść laurowy - 5 szt. ziarna pieprzu czarnego - 10 szt. tymianek suszony - 1 szczypta(y) rozmaryn suszony - 1 szczypta(y) jałowiec - 3 szt. cukier - 0,5 łyżeczka(i) sól Etapy przyrządzania1
Buraki pokroić w cienkie plastry
2
Dodać część przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek, rozmaryn, jałowiec. Zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Mieszać od czasu do czasu.
3
Ugotuj włoszczyznę w oddzielnym garnku
4
Zakwasić roztwór kiszonym barszczem, dodać sól, cukier i powoli doprowadzić do wrzenia.
5
Uzupełnić roztwór buraczany wywarem z włoszczyzny. Można też dodać wywar z mięsa lub grzybów (szczególnie polecam wywar z szynki, baleronu itp.) w zależności od upodobań
6
Ewentualnie doprawić według życzeń. Gotować nie dłużej niż 15 minut
Jak podawać?Najlepiej z domowymi uszkamiUwagiNie ma się co przerażać czasem przygotowania, większość czasu barszczyk sobie stoi i się przegryza bez naszego udziału Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|