Fasolka po bretońsku

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: edytaka74
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
3 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Koszt:
20 PLN
Kaloryczność:
300 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

fasolka pyszna , sprawdzony przepisk mojej mamy i babci

Potrzebne składniki

• sucha fasola - 40 dag
• mięso od szynki - 50 dag
• ziele angielskie - 10 szt.
• liśc laurowy - 5 szt.
• oregano - 5 g
• bazylia - 5 g
• przecier pomirorowy - 1 szt.
• cebyla - 1 szt.

Przydatne akcesoria

drewniana łyżka

Etapy przyrządzania

1
Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli) i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy, zalewamy ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekujemy ok. 15 minut i znowu odcedzamy. Tak przygotowaną fasolę wkładamy do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów), w którym będzie przygotowywana potrawa, zalewamy 6 szklankami wody (powinno być widać wodę na wierzchu). Z boczku wykrajamy kostkę (lub użyć dodatkowej), dodajemy do garnka z fasolą. Gotujemy bez przykrycia, odrobinę solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny). Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w dość grube ćwierćplasterki, dodajemy do boczku, całość smażymy do zrumienienia (nie dodajemy tłuszczu, wystarczy ten wytopiony). Koncentrat gotujemy z odrobiną wody, doprawiamy cukrem. Z garnka z ugotowaną fasolą wyjmujemy kość, ujmujemy 3-4 łyżki ziaren, rozgniatamy na miazgę. Smacznego! Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku) i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem). Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut. Podawać z dodatkiem świeżego chleba.

Jak podawać?

na talerzu głebokim Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher