|
||||||||||
Grysik pomarańczowyKrótki opis potrawypyszny deserekPotrzebne składniki pomarańcze - 6 szt. chude mleko - 300 g cukier waniliowy - 3 szt. kasza manna - 100 g żółtko - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Obrać ze skórki trzy pomarańcze, usunąć białą błonkę, rozdzielić na cząstki. Wycisnąć sok z pozostałych pomarańczy.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Powoli wsypać kaszkę, ciągle mieszając, przez chwilę gotować. Wymieszać żółtko z lekko schłodzoną, ugotowaną kaszką, dodać połowę cząstek pomarańczy i połowę soku.
Włożyć grysik do małych foremek wypłukanych zimną wodą i wstawić na około 30 minut do lodówki. Wyjąć grysik na talerzyki, przybrać pozostałymi pomarańczami i polać resztą soku.
Jak podawać?na misezkachUwagideser należy chłodzić około 30 minut Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|