Zapiekane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i ziołami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: edytaka74
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

moze przepis nie tani ale smakowity

Potrzebne składniki

• bakłażan - 2 szt.
• pomidory - 5 szt.
• oliwa - 5 łyżka(i)
• suszony tymianek - 2 g
• świeże liscie bazylii - 5 szt.
• świeżo zmielony pieprz - 2 g
• sól - 2 g

Etapy przyrządzania

1
posób przygotowania: Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, z dwóch stron solidnie posypuję solą, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy i smażę na silnym ogniu plastry bakłażanów, aż staną się lekko złociste z obu stron. Po usmażeniu odsączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pomidory myję i kroję w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Mozarellę kroję na plastry o grubości takiej samej jak pomidory. Na blasze wysmarowanej oliwą układam plastry bakłażanów, na nie kładę plastry pomidorów, posypuję je solą, pieprzem, układam sporo liści bazylii i posypuję szczyptą tymianku. Na to kładę plastry mozarelli. Zapiekam przez 5-7 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Podaję udekorowane liśćmi bazylii w towarzystwie bagietek i zimnego białego wina.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher