|
||||||||||
Zapiekane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i ziołamiKrótki opis potrawymoze przepis nie tani ale smakowityPotrzebne składniki bakłażan - 2 szt. pomidory - 5 szt. oliwa - 5 łyżka(i) suszony tymianek - 2 g świeże liscie bazylii - 5 szt. świeżo zmielony pieprz - 2 g sól - 2 g Etapy przyrządzania1
posób przygotowania:
Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, z dwóch stron solidnie posypuję solą, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy i smażę na silnym ogniu plastry bakłażanów, aż staną się lekko złociste z obu stron. Po usmażeniu odsączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Pomidory myję i kroję w poprzek na plastry o grubości 1 cm.
Mozarellę kroję na plastry o grubości takiej samej jak pomidory.
Na blasze wysmarowanej oliwą układam plastry bakłażanów, na nie kładę plastry pomidorów, posypuję je solą, pieprzem, układam sporo liści bazylii i posypuję szczyptą tymianku. Na to kładę plastry mozarelli.
Zapiekam przez 5-7 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Podaję udekorowane liśćmi bazylii w towarzystwie bagietek i zimnego białego wina.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|