Kwas chlebowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Alkohol z chleba.

Potrzebne składniki

• 2,5 kg chleba razowego
• 5 l wody
• 40 dag cukru
• 1 dag drożdży
• 5 dag rodzynek

Etapy przyrządzania

1
Wysuszamy chleb, zalewamy go wrzącą wodą i zostawiamy na 24 godziny. Przecedzamy, dodajemy cukier, drozdże , przykrywamy i jeszcze raz zostawiamy , ale teraz na 12 godzin, Plyn wlewamy do czystych butelek. Do kazdej butelki wkladamy pare rodzynek. Kwas jeden dzien trzymamy w cieple, a pozniej przenosimy go w chlodniejsze miejsce. Po okolo 3-4 dniach kwas jest gotowy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher