|
||||||||||
SacharKrótki opis potrawystaropolskie danie, świetne na przeziębieniePotrzebne składniki główki czosnku - 2-3 sól olej lub śmietana ziemniaki Etapy przyrządzania1
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posolić i wlać olej (najlepszy jest naturalnie tłoczony z lnianki; nie polecam zwykłego kupczego, bo ma zupełnie inny smak) lub smietnę (polecam swojską od krowy, nie ze sklepu). Ucierać wałkiem, aż składniki ładnie się połączą.
Ziemniaki obrać i odgotować, ale na pół twardo. Następnie pokroić je w mniejsze kawałki i podpiec w piekarniku (lub jak moja babcia na kuchni kaflowej).
Upieczone ziemniaki polać sosem czosnkowym. Najlepiej smakuje jedzone palcami;)
Danie jest dość specyficzne, ostre, ale bardzo zdrowe. Najlepsze lekarstwo na przezębienie.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|