Pączki kartoflane

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: patrycja
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Polska
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo dobre w sosie grzybowym i pomidorowym:)

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 1 kg.
• cebula - 1
• masło - 2 łyżki
• jajka - 4
• kwaśna śmietana - 2 łyżki
• mąka - 4 łyżki
• sól - do smaku
• pieprz - do smaku
• sklarowane masło lub smalec do smażenia

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie, zdjąć skórki i przetrzeć przez sito. Cebulę spażyć, zetrzeć na tarce i udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żóltka, mąkę, sól, pieprz, śmietanę i cebulę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kartoflami i lekko wymieszać. Formować łyżką okrągłe pączki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z kwaśną śmietaną lub sosem.

Jak podawać?

Pasują prawie do każdego sosu jaki i z kwaśną śmietaną. Można je podawać np. zapiast pospolitych ziemniaków do obiadu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: patrycja
patrycja
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (20)
Skype 6381974
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher