|
||||||||||
Pączki kartoflaneKrótki opis potrawyBardzo dobre w sosie grzybowym i pomidorowym:)Potrzebne składniki ziemniaki - 1 kg. cebula - 1 masło - 2 łyżki jajka - 4 kwaśna śmietana - 2 łyżki mąka - 4 łyżki sól - do smaku pieprz - do smaku sklarowane masło lub smalec do smażenia Etapy przyrządzania1
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie, zdjąć skórki i przetrzeć przez sito. Cebulę spażyć, zetrzeć na tarce i udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żóltka, mąkę, sól, pieprz, śmietanę i cebulę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kartoflami i lekko wymieszać. Formować łyżką okrągłe pączki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z kwaśną śmietaną lub sosem.
Jak podawać?Pasują prawie do każdego sosu jaki i z kwaśną śmietaną. Można je podawać np. zapiast pospolitych ziemniaków do obiadu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|