|
||||||||||
BABKA CZEKOLADOWAKrótki opis potrawywspaniałe ciasto - polecam.Potrzebne składniki masło - 22 dkg czekolada - 15 dkg cukier - 20 dkg sól - szczypta(y) cynamon - szczypta(y) ozmielone orzechy laskowe - 20 dkg mąka - 30 dkg proszek do pieczenia - 1 op. jajka - 4 szt. mocna kawa - 1/4 l Przydatne akcesoriaforemka keksowaEtapy przyrządzania1
W naczyniu rozpuścić masło /2 dag odłożyć/, odstawić do ostygnięcia. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
W miseczce dokładnie wymieszać cukier, sól, cynamon, orzechy, mąkę /1 łyżeczkę odłożyć/ i proszek do pieczenia. Jajka rozmącić i razem z kawą , dodać do cukru. Następnie dodać czekoladę i roztopione masło. Foremkę keksową o długości 28 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do foremki wyłożyć masę i wygładzić powierzchnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. W tem. 175 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Jak podawać?Babkę ozdobić polewą. Wierzch udekorować ziarenkami kawy.UwagiDo dekoracji - 1 opakowanie białej polewy - kilka ziarenek kawy Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|