|
||||||||||
Zapiekanka z ziemniaków i rydzów lub pieczarekKrótki opis potrawyDOBRE NA RODZINY OBIADPotrzebne składniki ziemniaki - 1 kg rydze - 50 dag maslo - 3 łyżka(i) por - 1 szt. zolty ser - 15 dag sol - 1 szczypta(y) pieprz - 1 szczypta(y) natka pietruszki - 1 szczypta(y) śmietana - 1 szkl. Etapy przyrządzania1
Grzyby kroimy lub jeśli są małe tylko przycinamy trzony. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, smażymy powoli aż odparuje wytwarzający się płyn. Duże naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę z połowy ziemniaków, następnie rozkładamy warstwę podsmażonych grzybów i całość zakańczamy warstwą pozostałych ziemniaków. Każdą warstwę przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane danie posypujemy tartym serem i polewamy równomiernie śmietaną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Podajemy gorącą z dodatkiem zieleniny.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|