|
||||||||||
Sandacz z piekarnikaKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki sandacz o wadze około 1 kilograma - 1 kg cytryna - 1 szt. oliwa z oliwek sól morska Etapy przyrządzania1
Rybę skrobiemy używając widelca. Tę czynność lepiej wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę patroszymy, z głowy usuwamy gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Na bokach ryby co 2,3 cm wykonujemy głębokie nacięcia. Tak przygotowaną rybę nacieramy solą i odkładamy na kilkanaście minut. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy, kroimy wraz ze skórką w pół plastry które umieszczamy w nacięciach na bokach ryby. Tuszkę układamy na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, obficie skrapiamy oliwą i dokładnie zawijamy folię. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Po 30 minutach folię rozwijamy co pozwoli na lekkie przyrumienienie ryby.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|