|
||||||||||
Strucla makowaKrótki opis potrawyDla tych co nie są uczuleni na mak xD nie no żartuje :) pyszne ;)Potrzebne składniki mąka - 50 dag masło - 1 szt. białko - 1 szt. cukier - 1/2 szkl. mleko - 1/2 szkl. drożdze - 5 dag duża puszka gotowej masy makowej - 950 g jaja - 2 szt. Etapy przyrządzania1
Mleko zagotować z masłem , wystudzić. Jaja ubić z cukrem ( łyżeczkę cukru odsypać), wymieszać z letnim mlekiem.Dodać drożdze roztwrte z odsypanym cukrem,wymieszać .przykryć i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wlać rozczyn do miski z przesianą mąką , wymieszać ,zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na swie równe częsci kazdą rozwałkować na prostu placek o grubości 1 cm. Posmarować placki roztrzepanym białkiem, po czym rozsmarować na nich równą warstwą masę makową,zostawiając ze wsyztskich boków markines półcentymetrowej szerokości.Zwinąć ciasto wzdł €ż dłuższego boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każdą strucle papierwm do pieczenia , włożyć do nayłuszczonej i posywanej bułką tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanm do 180 stopni. Strucla będzie smaczniejsza jeśli ją polukrujemy
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|