|
||||||||||
korowajKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki mąka - 4 szkl. cukier - 3/4 szkl. smietanka - 1/2 szkl. żółtka - 5 szt. masło - 1/2 kostka(i) drożdże - 7 dag aromat waniliowy rodzynki - 5 dag kandyzowane skórki pomarańczy - 2 łyżka(i) żółtko i śmietanka do posmarowania ciasta Etapy przyrządzania1
Rozcieramy drożdże z łyżką mleka i łyżką mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i stopionym masłem. Do mąki dodajemy rozczyn, żółtka i ciepłą śmietankę. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy stopione masło , aromat i bakalje. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy okrągły placek ozdabiamy go dekoracjami z resztek ciasta. Smarujemy żółtkami wymieszanymi ze śmietanką. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 140 stopni.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|