Szarlotka królewska

Aktualna ocena: 5.00 Oceniło 6 osób
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszny, słodki deser

Potrzebne składniki

• jajka - 5 szt.
• mąka pszenna - 1,5 szkl.
• cukier - 1 szkl.
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• schłodzona śmietana 30-proc. - 0,5 l
• cukier puder - 0,5 szkl.
• cukier waniliowy - 1 op.
• jabłka - 1 kg
• galaretka np. cytrynowa - 0,5 op.
• żelatyna
• gorzka czekolada

Etapy przyrządzania

1
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Spód blaszki o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Obrane jabłka pokroić, zesmażyć na patelni i wymieszać z mniej więcej połową galaretki. Upieczony biszkopt posmarować ostudzoną masą jabłkową i odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i dodać do śmietany. Na przestudzone jabłka wyłożyć ubitą śmietanę i posypać wierzch startą czekoladą. Smacznego! :)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher