|
||||||||||
Placek gruszkowyKrótki opis potrawyplacek bardzo łatwy i pysznyPotrzebne składniki mąka - 150 g masło - 100 g cukier puder - 50 g żółtko - 1 szt. cukier puder - 150 g gruszki - 1 kg cynamon - 1 łyżka(i) cyryna - 1/2 szt. gożdzik - 1 szt. Etapy przyrządzania1
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, żółtko i szczypte soli. Zagniatamy ciasto i owinięte w folie wkładamy na 30 min do lodówki.
2. Ochłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm, wykładamy nim formę na tarte lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200 st.. Studzimy, nie wyjmując z formy.
3. Gruszki obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem cytrynowym. Połowę kroimy w plastry, a druga połowę siekamy.
4. Gotujemy 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usuwamy goździk i do syropu wrzucamy posiekane gruszki. Gotujemy, aż powstanie miękka, gęsta masa.
5. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę, na niej układamy plasterki gruszek.
Smacznego!
6. Piec ok. 30 min w temp. 160-180 st.. Cieply placek posypac cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|