|
||||||||||
śledzie w olejuKrótki opis potrawysmacznePotrzebne składniki śledzuieEtapy przyrządzania1
Możemy podać śledzie prosto z tacki -
jest takich propozycji w naszych sklepach niemało.
Ale możemy kupić śledzie, które wymagają trochę pracy -
wierzcie mi, że warto. Polecam śledzie z kubełka, albo z beczki.
Takie śledzie najpierw trzeba wymoczyć w wodzie - przez pół godziny.
Potem zlać tę wodę i przez co najmniej trzy godziny moczyć w wodzie
ze znaczną ilością octu (woda ma być wyraźnie kwaśna).
Po wyjęciu śledzi z zalewy i obsuszeniu ich, możemy popuścić
wodze fantazji i obsypać dzwonka na przykład mieloną papryką,
lub delikatną ilością mielonych goździków.
Można też zastosować curry, albo suszoną natkę.
Ja obsypuję też śledzie maleńkimi ilościami mielonego imbiru,
czy cynamonu - krótko mówiąc można z przyprawami fantazjować do woli,
ale nigdy nie przesadzać, bo zbyt wiele ziół może zabić smak potrawy.
Dzwonka śledzi, wymoczone i obsypane ziółkami według kroimy na kwadraciki,
pakujemy do słoja i zalewamy oliwką. Za kilka godzin można podawać na stół,
koniecznie z dodatkiem cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|