|
||||||||||
Tarteletki z serem i szynkąKrótki opis potrawyTarteletki z serem i szynkąPotrzebne składniki mąka - 25 dag maslo - 12 dag jajo - 1 szt. zimna woda - 1 łyżka(i) cebula - 3 szt. olej - 3 łyżka(i) jaja - 4 szt. śmietana - 1/2 szkl. sól bialy pieprz - 1 łyżeczka(i) szynka pokrojona w drobną kostke - 10 dag posiekana natka pietruszki - 2 łyżka(i) ser żółty - 10 dag Etapy przyrządzania1
1. Mąkę zagniatamy z masłem, jajkiem i wodą, formujemy kulę, przykrywamy i stawiamy na dwie godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, wykładamy nim foremki o średnicy 10cm. Pieczemy 15 min w temp. 220C 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na oleju; wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. 4. Tarteletki napełniamy na zmianę cebulą, szynką, serem. RADA: Jeśli przygotujemy tarteletki, wcześniej musimy je podgrzać przed podaniem, gdyż tylko w ten sposób wydobędziemy ich smak i prawidłową konsystencję żółtego sera.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|