|
||||||||||
Zupa serowaKrótki opis potrawyBardzo smaczna zupaPotrzebne składniki pieczarki - 1 kg mielone mięso - 1/2 kg śmietana 18% - 1 op. serki topione Hochland (małe) - 5 op. jajko - 1 szt. przyprawa do mięsa - 1 szczypta(y) bułka tarta - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i dusimy. W tym czasie serki dokładnie mieszamy ze śmietaną - możemy to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolewamy 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), mieszamy i wrzucamy masę z serków i śmietany. Całość dobrze mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbijamy jajko, wsypujemy bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie mieszamy , a następnie formujemy w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucamy do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotujemy przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku możemy dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawiamy pieprzem.
Jeśli zupa będzie za gęsta, możemy dolać wody. Osobiście wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|