|
||||||||||
makowiecKrótki opis potrawyCałkiem smaczny makowiec, bardzo łatwy.Potrzebne składniki mak - 1 kg tłuszcz - 10 dkg cukier - 60 dag białka - 3 szt. olejek migdalowy miód - 1 lyzka Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche)
Mak płuczemy i sparzyć wrzątkiem. Moczymy przez 2 godziny. Następnie mielimy razem z tłuszczem i cukrem. Dodajemy olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem mieszamy.
Rozkładamy ciasto drożdżowe na stolnicy i smarujemy białkiem. Wykładamy masę makową i zwijamy w struclę. Pieczemy na złoty kolor. (Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche wykładamy masę makową - nie zawijamy!)
Smacznego!
Jak podawać?Polukrowany lub posypany cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|