|
||||||||||
zupa ziemniaczanaKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki ziemniaki - 50 dag boczek - 5 dag ziele angielskie - 5 szt. mąka pszenna - 2/3 szkl. cebula - 3 szt. kostka rosłowa - 3 kostka(i) oliwa - 3 łyżka(i) czosnek - 3 kiść laurowy - 1 szt. jajko - 1 szt. sól pieprz zielenina Etapy przyrządzania1
Do większego garnka wlać 6 szklanek wody, dodać rozgniecione kostki rosołowe oraz przyprawy i wszystko razem zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszać w małej misce i zagnieść twarde ciasto. Palcami skubać niewielkie kluseczki i formować wałeczki. Wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotować 5 minut. Cebulę, czosnek i boczek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|