Smażone udka

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smażone udka - kuchnia chińska

Potrzebne składniki

• udka kurczaka - 1 kg
• cebula - 1 szt.
• olej - 6 szkl.
• olej - 2 łyżka(i)
• białko - 2 szt.
• mąka ziemniaczana - 1 szt.
• czosnek - 1
• olej sezamowy - 1 łyżka(i)
• sos sojowy - 2 łyżka(i)
• czysta wódka, winiak lub brandy - 1 łyżka(i)
• imbir - 1 łyżeczka(i)
• cukier - 2 łyżeczka(i)
• wywar - 1/2 szkl.
• ketchup - 2 łyżka(i)
• przyprawa chilli - 2 łyżeczka(i)
• sok i skórka zdarta z cytryny - 1/2 szt.
• mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczka(i)
• sól - 1 szczypta(y)
• cukier - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Usuwamy kostki z mięsa, płuczemy, osuszamy. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, dzielimy udka na dwa kawałki. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączamy, marynatę i odstawiamy. Składniki sosu przyprawowego mieszamy, dodajemy marynatę, mieszamy, odstawiamy. Obraną cebulę przecinamy wzdłuż na pół, pokrajac w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielamy na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlewamy do garnka, rozgrzewamy na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzamy w białkach, obtaczamy w mące, układamy jedną warstwą na talerzu. Sprawdzamy temperaturę oleju. Kładziemy po kawałku kurczaka w gorący olej, smażymy na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybieramy usmażone kawałki, przekładamy na cedzak do osączenia, wyłączamy gaz. Metalowym sitkiem zbieramy zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, sprawdzamy temperaturę wkładamy przesmażone udka, smażymy na ciemnozłoty kolor, przekładamy na cedzak, trzymamy w cieple. Cebulę wsypujemy na gorący olej, lekko mieszamy smażymy, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelewamy do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzewamy na dużym ogniu, wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy czosnek, mieszając smażymy 10 sek. Mieszamy sos przyprawowy, wlewamy do czosnku, gotujemy aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszamy płomień, wlewamy łyżkę oleju sezamowego, mieszamy, wyłączamy gaz. Udka układamy w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybieramy smażoną cebulą, polewamy sosem. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać natychmiast.

Uwagi

UWAGA: 1 kg udek kurczaka 1 średnia cebula 6 szklanek oleju 2 łyżki oleju 2 lekko roztrzepane białka mąka ziemniaczana 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie) Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cukru Sos przyprawowy: 1/2 szklanki wywaru l 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku 2 łyżki cukru Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher