|
||||||||||
PrzekładaniecKrótki opis potrawyPyszne ciasto często nazywane metrowcem lub sarnim grzbietem (!)Potrzebne składniki Mąka - 25 dkg Cukier - 20 dkg Jajka - 4 szt. Olej - 0,5 szkl. Mleko - 0,5 l Proszek do pieczenia - 1 op. Kakao - 2 łyżka(i) Masło - 1 kostka(i) Budyń śmietankowy - 1 op. Przydatne akcesoriaMikser, miska, 2 blaszki jednakowej wielkości (mniejsze), nóż, deska do ułożenia ciasta.Etapy przyrządzania1
Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier na 3 razy i żółtka na 2 razy. Ubijać ok. 10 min.
2
Zagotować mleko. Do masy powoli wlewać oliwę i gorące mleko caly czas mieszając.
3
Bardzo wolno wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4
Połowę ciasta wylac na blaszkę, a do drugiej połowy dodać przesiane kakao i łyżkę gorącego mleka.Wymieszać i wylac ciasto na drugą blachę.
5
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st C.Ciasta piec ok. 35 min, dopóki nie zacznie odchodzić od ścianek blaszek.
6
W międzyczasie ugotowac budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić. W wysokim naczyniu utrzeć masło do "białości". Gdy już będzie puszyste stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.
7
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasta pokroić w pasy. Na dużej desce ulożyć pasek ciasta, na całej długości posmarowac masą, przyłożyć pasek ciemnego ciasta i lekko docisnąć. Czynnośc powtarzać do skończenia produktów.
8
Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
UwagiPodawać razem z pyszną kawą:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|