|
||||||||||
kurczę pieczone z jabłkamiKrótki opis potrawykurczę pieczone z jabłkamiPotrzebne składniki brojler (ok. 80 dag - 1 szt. mieszanych przypraw ziołowych (szałwia, estragon, majeranek, bazylia) - 1 łyżka(i) czosnku - 3 sól - 1 szczypta(y) jabłek - 30 dag Etapy przyrządzania1
kurczę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Odkrajamy skrzydełka. Czosnek obieramy, płuczemy, siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy z rozkruszonymi suszonymi ziołami lub z umytymi, drobno posiekanymi listkami świeżych ziół. Przygotowaną mieszaniną nacieramy wnętrze jamy brzusznej i powierzchnię tuszki. Pozostawiamy na kilkanaście minut. jabłka (antonówka, papierówka, reneta) myjemy, obieramy, kroimy w cząstki, wykrawając gniazda nasienne. Przygotowane jabłka i odkrajane skrzydełka wkładamy do jamy brzusznej kurczaka, spinamy szpilkami do drobiu. W dole jamy brzusznej (po obu stronach) przekrajamy skórę. Nóżki mocujemy w tych przecięciach. Uformowaną tuszkę układamy w brytfannie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zrumieniamy, a następnie dopiekamy przy zmniejszonym dopływie ciepła. W czasie dopiekania podlewamy wrzącą wodą. Upieczoną tuszkę kroimy na porcje. Jabłka wyjmujemy. Porcje układamy na ogrzanym półmisku, obkładamy jabłkami i pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcje). Podajemy z dodatkiem surówek z zielonej sałaty, cykorii lub ze świeżych ogórków. Kurczę pieczone z jabłkami możemy także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|