kurczę opiekane

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

kurczę opiekane

Potrzebne składniki

• brojler (ok. 80 dag) - 1 szt.
• czosnku - 3
• umytej, drobno posiekanej (świeżej lub suszonej) szałwii z estragonem - 1 łyżka(i)
• oliwy lub oleju - 1/2 łyżka(i)
• posiekanej naci pietruszki - 4 łyżka(i)
• sól - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Tuszkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na porcje. Czosnek obieramy, płuczemy, siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy z ziołami świeżymi lub suszonymi: Przygotowaną mieszaniną nacieramy starannie porcje kurczaka. Patelnię tzw. beztłuszczową smarujemy oliwą lub olejem i rozgrzewamy. Porcje kurczaka układamy na patelni, obrumieniamy po obu stronach, lekko skrapiamy wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej patelnię ustawiamy na płytce ochronnej. Gotowe porcje wykładamy na ogrzany półmisek, posypujemy posiekaną nacią pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję), surówek i warzyw gotowanych. Przygotowanego w ten sposób kurczaka możemy także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher