|
||||||||||
kurczę opiekaneKrótki opis potrawykurczę opiekanePotrzebne składniki brojler (ok. 80 dag) - 1 szt. czosnku - 3 umytej, drobno posiekanej (świeżej lub suszonej) szałwii z estragonem - 1 łyżka(i) oliwy lub oleju - 1/2 łyżka(i) posiekanej naci pietruszki - 4 łyżka(i) sól - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Tuszkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na porcje. Czosnek obieramy, płuczemy, siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy z ziołami świeżymi lub suszonymi: Przygotowaną mieszaniną nacieramy starannie porcje kurczaka. Patelnię tzw. beztłuszczową smarujemy oliwą lub olejem i rozgrzewamy. Porcje kurczaka układamy na patelni, obrumieniamy po obu stronach, lekko skrapiamy wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej patelnię ustawiamy na płytce ochronnej. Gotowe porcje wykładamy na ogrzany półmisek, posypujemy posiekaną nacią pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję), surówek i warzyw gotowanych. Przygotowanego w ten sposób kurczaka możemy także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|