|
||||||||||
Szaszłyk baraniKrótki opis potrawySzaszłyk barani (Bliski Wschód)Potrzebne składniki mięsa z jagnięcia - 1 kgEtapy przyrządzania1
1. Mięso kroimy w 3 cm kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, sokiem z cytryny lub rabarbaru, winem, nacieramy solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy talerzem, obciążamy, pozostawiamy w chłodnym miejscu przez noc lub co najmniej na 6 godz.
2. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na 3 cm paski.
3. Pieczarki myjemy, osączamy, odcinamy ogonki.
4. Kawałki mięsa nabijamy na rożenka na przemian z pomidorami, cebulą, papryką i pieczarkami.
5. Pieczemy w rożnie elektrycznym smarując marynatą i obracając, aby szaszłyki zrumieniły się ze wszystkich stron (2-3 minuty z każdej strony!. Mięso musi być rumiane, w środku różowe.
6. Podajemy ź chlebem PITA - patrz: przepisy ogólne) lub ze świeżym białym pieczywem
Proporcje dla 4-5 osób.
Szaszłyki możemy też układać na ryżu ugotowanym na sypko, polewać sosem wytworzonym podczas opiekania i podawać z sałatka ogórkową. Przed przyrządzaniem szaszłyku z mięsa zwierząt starych, należy baraninę kroić w kostkę i zalewać zsiadłym mlekiem. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 24 do 48 godzin. Mięso skruszeje i straci
specyficzny zapach.
Smacznego!
UwagiUWAGA: Marynata: 1/2 szklanki oliwy tub oleju jadalnego 3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru Ą szklanki czerwonego wina (dowodnie) 1 drobno posiekany ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku 1/2 pokruszonego liścia laurowego 2 pomidory pokrajane w ćwiartki 2 duże cebule pokrajane w ćwiartki 1 zielona papryka (dowolnie) 4 pieczarki Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|