|
||||||||||
Szaszłyki baranie SHISH KEBABKrótki opis potrawySzaszłyki baranie SHISH KEBAB (Turcja)Potrzebne składniki mięsa z jagnięcia - 1 kg duża cebula pokrajana w ćwiartki - 1 szt. Etapy przyrządzania1
1. Mięso kroimy w 3 cm kostkę wkładamy do miski, dokładnie mieszając z marynatą, przykrywamy, pozostawiamy w chłodnym miejscu przez noc.
2. W małym rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej, smażymy na małym ogniu cebulę posypaną pieprzem, aż będzie przezroczysta. Wkładamy pomidory i dusimy przez 5 min., dodajemy pastę pomidorową, przyprawiamy solą ze szczyptą słodkiej papryki, dusimy na małym ogniu przez 15 min., trzymamy w cieple.
3. Każdą ćwiartkę cebuli przekrajamy, rozdzielamy na płatki.
4. Mięso nakładamy na rożenka na przemian z płatkami cebuli.
5. Pieczemy w rożnie elektrycznym, smarujemy marynatą i obracamy co 2-3 minuty. Szaszłyki powinny być z wierzchu przypieczone, a w środku różowe.
Smacznego!
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i z sosem oraz posiekanym surowym pomidorem i cebulą. Szaszłyki można zawinąć w płaskie chlebki PITA
Proporcje dla 5-6 osób
UwagiUWAGA: Marynata: 6 łyżek oliwy lub oleju jadalnego 6 łyżek czerwonego wina lub soku z cytryny, ewentualnie drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 /2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego lub bazylii Sos: 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego 1 mała, drobno posiekana cebula 1 mała świeża zielona papryka - bez nasion posiekana 3 pomidory sparzone, obrane, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej z 2 łyżkami wody sól, słodka papryka do smaku Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|