|
||||||||||
Pieczona gęś z suszonymi owocamiKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki gęś - 1 suszone owoce - 1 kg masło - 4 łyżeczka(i) tymianek - 1 łyżka(i) sół i pieprz Etapy przyrządzania1
Wypatroszoną i oczyszczoną gęś natrzeć pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środe natrzeć równierz solą. Ułożyć na ruszcie piekarnika Pod rószt wsunąć blachę i wlać na nią 2 szklanki wody. Piec 3-4godziny w temperturze 180 stopniPolewając gęś wytwatrzającym się sosem. Po godzinie piczenia gęś ponakuwać,aby wypłynoł z niej tłuszcz. Szuszone owocemoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, poczym odsączyć i wymieszać z 3-4 łyżkami tłuszczu wutopionego z gęsi, niewielką ilościom wody i2 łyżeczkami masła. Dusić do miękkości. Do sosy powstałego podczas pieczenia wlać 2 szklanki gorącej wody, wymieszać i przecedzić do rądla. Po ostudzeniu zebrać z wierzchu tłuszcz, a sos zagotować z resztą masła, przyprawić i wlać do sosierki. Gęś pokroić na porcje , ułożyć na dużym pułmiskuy, obłożyć owocami
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|